Få koll på pengarna

Denna hemsida kommer att ge dig tips kring hur man kan låna, spara eller tjäna pengar på nätet. Det kan vara bra att kolla in våra guider för att att få bättre koll på pengarna.

Pengarna som du kan spara ihop under ett år kan stiga upp till ett stort värde. Det gör det ännu mer lockade att få koll på pengar. Oftast kan ett smart sparande vara vägen till en bättre ekonomi. Det utan att tjäna mer pengar än vad du gör idag.

Bättre koll på ekonomi – tips

Med några enkla knep och tips så kan man göra stora vinster under ett helt år. De allra flesta av tipsen är helt gratis och kräver inte speciellt mycket anstränging från din sida.

Mycket handlar om din inkomst i jämfört med den livstil som du vill leva efter. Att hitta en bra balans mellan att vara ekonomisk och ha koll på pengarna med att uppfylla drömmar och nöjen är det bästa. Här kan du ta del av de stegen som vi tycker hjälper dig till en bättre ekonomi och översikt.

1. Skapa en budget

Det allra första du bör göra för att få en överblick över din ekonomi är att göra en budget. Detta kan du göra i tjusiga gratisprogram på nätet eller med hjälp av en penna och papper.

Du fyller i vad du i genomsnitt tjänar på en månad. Din lön lägger grunden för hela din budget. Därefter så räknar du in både fasta och rörliga utgifter som du brukar göra av med. Du kan använda dig av olika områden för dina utgifter. De mest normala är hyra, lån, nöje, shopping, mat/dryck, abonnemang, och telefonräkningar.

Så utformar du en budget

 • Skriv upp hur mycket pengar som du tjänar varje månad i genomsnitt
 • Plussa ihop alla dina fasta utgifter (t.ex. hyra, el, telefonräkning, bolån)
 • Lägg ihop de rörliga utgifter som du anser är nödvändiga (t.ex. nöjen, kläder, spel, abonnemang och övrig shopping)
 • Se hur mycket pengar du sparar/går back varje månad
 • Justera i budgeten så du uppnår ett sparande du känner dig nöjd med
 • Försök att leva efter din nya budget

2. Vad kan du spara in pengar på?

Har du idag ett dyrt telefonabonnemag eller kanske röker för mycket cigaretter? Då kan det finnas gott om saker i din privata ekonomi som kan förbättras. Ett beslut, ett telefonsamtal, eller ett e-mail kan hjälpa dig spara mycket pengar.

Se över vilka punkter i din budget som du kan spara in på. I flera fall så kan man komma billigare undan med hjälpa av att jämföra priser.

 • För mycket shopping? – Ta en paus med att köpa in kläder, inredning eller prylar till ditt hem. Se vilken skillnad det gör.
 • Har du ett dyrt mobilabonnemang? – Se om du kan avsluta din prenumeration och teckna ett billigare avtal med en konkurrent.
 • Onyttiga vanor? – Äter du oftast skräpmat ute, snusar eller röker så kan detta vara en tung utgiftspost. Här gäller det att offra lite tillfällig njutning för att kunna njuta av en bättre ekonomi.
 • Anser du att du betalar för mycket på lån & försäkringar? – Jämför olika bolag med varandra för att se om de erbjuder billigare tjänster än vad du har idag.
 • Spelar på gambling? – Klassisk utgift som kan växa sig stor vid ett spelmissbruk. Det finns nästan alltid bättre vägar att investera dina pengar på än inne hos bettingsidor och casinon.
 • Dåliga affärer? – Många kan ha en ansträngd ekonomi efter att förlorat ett företag eller satsat sparade pengar på aktier. Se om du kan lösa med mer gynsamma avbetalningar med långivare eller inkasso-företag.

3. Lev med ett fokus pengarnas värde

Det är inte alla som från barnsben växer upp med att förstå pengarnas värde. De allra flesta känner någon i sin bekantskapskrets som man anser ödslar bort sina pengar. Om du inte känner till någon, så kan den personen vara du!

Mycket av detta handlar om att ha rätt tankesätt vid inköp. Vi varje inköp så kan det vara bra att ha som en vana att ställa tre frågor till sig själv.

 • Behöver jag verkligen denna produkten?
 • Är den värd sitt pris? Går det att hitta billigare?
 • Hur länge kommer jag ha glädje av mitt inköp?

Att köpa saker utan betänkande kallas för impulsköp. Det finns olika nivåer på hur skadliga dina impulsköp är för din ekonomi. Handlar det om av ett inköp av en Festis till frukosten så är det mindre ansträngande för din ekonomi än om du ofta impulsköper dyra märkeskläder.

4. Spara pengar lönsamt

Många i Sverige har märkt att det går att tjäna pengar genom att spara pengarna på rätt vis. Fondsparande har varit ett knep som många anser är ett tillräckligt säkert vis att spara på. Detta utan att riskera stora nedgångar där alla pengarna kan försvinna på en kort period.

Ett mer riskfullt knep är aktiemarknaden. Vi rekommenderar ingen att spara pengar i aktier om inte en grundläggande kunskap finns. Det är många som påstår att aktier är ett enkelt sätt att tjäna enkla pengar på. Det är sant om man behärskar marknadens trender och förutsättningar. Om man inte har mycket koll på pengar i aktier så är risken stor att du förlorar pengar.

 • Fondsparande: Oftast små vinster under längre perioder. Ganska riskfritt.
 • Aktiesparande: Stora vinster & förluster under kortare perioder. Riskfullt om man saknar kunskaper.
 • Investeringar: Till exempel investering i en enskild firma, travhäst eller antika föremål. Riskbedömingen är omöjlig att förutse.

5. Jämför innan du köper saker

Vi har tidigare varit inne på att jämföra priser innan du handlar. Mycket pengar kan sparas genom att alltid köpa saker och produkter för det bästa priset som finns. Det finns idag de sidor på nätet som hela tiden jämför priser på allt från lån och försäkringar till skor och skönhetsprodukter.

Det allra bästa är naturligtvis att få gratis produkter. Men troligen är det inte möjligt. Därför kan det spara hundralappar, i bästa fall tusenlappar om du tar det billigaste priset. Räknar man ihop alla de onödigt dyra inköpen man gör under ett år så blir summan ganska stor.

Några prisjämförelse & gratis sidor på nätet:

6. Hitta extra inkomster – tjäna mer pengar

Ett enkelt vis att dryga ut din budget utan att behöva dra ner på några utgifter är att tjäna mer. Om man har ett heltidsarbete så kan det vara svårt att få ihop tid för extrainkomster. Det kan vara allt ifrån att vara cykelbud med matleveranser till att driva egen blogg & tjäna pengar via den.

Det finns några enkla knep som du enkelt kan tjäna pengar på nätet med. De allra vanligaste tipsen på hur man kan tjäna extra pengar på finns här.

 • Starta en blogg och tjäna pengar på besökare eller reklam
 • Delta i undersökningar och bli belönad med pengar
 • Skaffa ett jobb med fria arbetstider t.ex. Uber-chaufför, matleveranser, tidningsbud eller content writer.
 • Valutahandel & aktier – riskfyllt utan kunskaper
 • Starta ett litet företag

Pengar gör dig lycklig?

Det har sedan pengarna uppfanns funnits en diskussion om pengarnas värde gör dig lycklig eller inte. Det är oklart om man bli lycklig av att ha mycket pengar på sitt bankkonto. Det som däremot står klart är att man ökar risken för att vara olycklig om man inte har pengar alls på sitt bankkonto.

Därför kanske pengarna ses som ett mått av vilken levnadsstandard du lever med. Om du tjänar eller har mycket pengar så är din levnadsstandard troligen högre än någon som tjänar mindre. En bra levnadsstandard är ett stort krav för att kunna anse sig som lycklig. Frågan är bara hur mycket lyckligare man blir av pengar. Det är svårare att mäta.

Mer info & guider

Här på hemsidan så kommer du kunna hitta till många guider som hjälper dig att få koll på din ekonomi och dina pengar. Det finns även många spartips som hjälper dig enkelt att få en större budget till andra saker.

Du får gärna höra av dig till oss om du har ett bra spartips som du vill dela med dig av.