Spara pengar

Beroende på anledningen till att man sparar pengar och när man behöver pengarna så finns det olika upplägg för att placera sina sparpengar. Långsiktigt sparande till pensionen i fonder och kortsiktigt sparande till semestern på bankkonto är ett vanligt sätt att resonera. Läs mer för att få veta hur man får pengar över att spara och hur de ska placeras.

Få koll på ekonomin först

När det kommer till att spara så gäller det att först och främst se över privatekonomin. Att anpassa utgifterna efter inkomsterna. Se till att det finns utrymme att lägga undan pengar när allt är betalt. Antingen får du se över utgifterna och om det inte går så finns det kanske möjlighet att få högre inkomster. På vår startsida hittar du alla tips som krävs för att få koll på pengar & ekonomi i det privata.

Buffert

Experter talar för att du ska ha tre månadslöner i buffert. De här pengarna ska kunna ersätta något som går sönder eller ge dig råd att betala räkningarna även om du blir sjuk eller blir av med jobbet och därmed inkomst.

Hur stor buffert du behöver beror ju på hur din situation ser ut, framförallt om du äger ditt eget boende eller ej. Har du till exempel en villa bör du räkna med en något större buffert, bor du däremot i en hyreslägenhet är risken för stora plötsliga utgifter lägre.

En budget ger bättre koll på ekonomin

En budget är en plan över hur dina pengar för fördelas mellan dina utgifter. Det bästa sättet att spara pengar är att sätta upp en budget och att se till att hålla sig till den. En budget är en tabell där man delar upp sina utgifter i kategorier. Till exempel bostad, mat, transport och nöje.

Budgeten ska delas upp så att det går att leva efter och den ska ha utrymme för sparande. På så sätt kan du se var du kan spara lite till eller om du behöver flytta om i budgeten. Kanske kostar transport mer än du räknat med? Kanske ska du då minska matkontot genom att äta lite mer matlådor istället för utelunch för att kompensera de ökade transportkostnaderna

Desto högre fasta kostnader du har desto mer i buffert. Kostnader som restaurangbesök, bensin och annat som man kan dra ner på snabbt är inte det som är det största bekymret. Då handlar det ”bara” om att ändra sitt beteende, vilket kan vara nog så svårt.

Det som kan ställa till det rejält för dig om du får ett avbrott eller en minskad inkomst en period är de fasta kostnaderna som inte går lika lätt och fort att ändra. Lån och hyresavgift är de största kostnaderna som är svåra att påverka med kort varsel.

Att se över och att inte skaffa sig allt för höga fasta kostnader är därför en bra grund att sträva efter. Det är där sparandet kommer in, om du sparar så mycket du kan till det du vill ha så kan du minska på lånen och därmed lånekostnaderna.

Se över kostnader och inkomster

Oavsett om det handlar om att köpa en ny TV eller om det är till husköpet så är varje krona som betalas kontant istället för att låna gör stor skillnad i längden. En TV som kostar 10 000kr att köpa och som du lånar till kan i slutändan komma att kosta dig 12 000kr. Alltså 2 000 kr mer, pengar du kunde ha sparat.

Du kan läsa mer tips om hur man kan tjäna pengar snabbt & lätt på nätet. Det finns bra tips för dig som vill ha lite extra inkomster att stoppa in i ekonomin.

Har du redan har krediter och kanske till och med flera smålån som du betalar på så är det en bra start att börja se om du kan samla lånen till ett lån och på så sätt få ner månadskostnaden. Då kan du spara lite till din buffert.

Se gärna över alla dina kostnader när du väl har börjat, det kan kännas bra att få en nystart på ekonomin som ger snabbt resultat.

Att få ner sina kostnader är väldigt viktigt, men för att få bättre marginal i sin ekonomin kan man också behöva se över sina inkomster. Kortsiktigt kan man se över om det finns prylar hemma som går att sälja. På längre sikt kan man se sig om efter ett arbete med bättre betalt eller skaffa en sidoinkomst. Det finns flera sätt att göra detta på[mt1] , få inspiration här.

Olika sparformer

Har du kommit så här långt är du en bra bit på väg. Det kortsiktiga sparandet har nu goda förutsättningar och bufferten börjar ta sig. Nu är det dags att titta på det långsiktiga sparandet. Spara till att köpa en bostad, en långresa eller en bil. Denna typ av sparande kan kännas lite hopplöst, men det kan växa på sig snabbt om man sköter sitt sparande på ett bra sätt.

Spara pengar app

Det finns flera verktyg att ta till, flera av bankerna ha så kallade ”runda upp” tjänster. Om du handlar för 15 kr på ditt betalkort så rundas det upp till 20 kr och de 5 kr hamnar på ett sparkonto. Det sparkontot kan i sin tur kopplas till en fond som ger avkastning på pengarna.

Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Att pengarna själva ger pengar är nyckeln till att lyckas få ett rejält sparande. Ett vanligt bankkonto ger idag ingen eller mycket låg ränta så där är det lite samma sak som att förvara pengarna i madrassen. Att istället välja ett sätt där pengarna kan ge mer pengar är ett bra sätt.

Om man väljer fonder, aktier eller annat sätt att låta pengarna växa är lite olika beroende på flera parametrar

  • Hur mycket pengar sparar du?
  • Hur länge ska pengarna få växa?
  • Hur stor risk är du villig att ta?
  • Hur snabbt vill du ha tillgång till pengarna?

Oavsett om du väljer fonder eller aktier så finns det alternativ med hög och låg risk. Generellt så finns det mer att vinna på en aktie eller fond med hög risk, men du kan också förlora massor på den samma. Denna typ av sparande passar den som är aktiv med sitt sparande och om du kan tänka sig att vänta med att använda sina pengar.

Även om det är fullt möjligt att ta ut dina pengar med kort varsel så kan det betyda att du just då förlorar pengar på att ta ut dom om det råkar vara så att aktiekursen är lägre just då än när du köpte aktieandelarna.

Om du istället väljer att spara i en lågriskfond så kommer med största sannolikhet dina pengar att långsamt växa. Detta passar den som sparar till pensionen eller i alla fall för ett par år framåt. Ofta kan du ta ut pengarna med ganska kort varsel om du behöver

Testa vilken typ av sparande passar dig?

Hur mycket pengar sparar du?LiteMellanMycket
Hur länge ska pengarna få växa?KortMellanLänge
Hur stor risk är du villig att ta?LitenMellanStor
Hur snabbt vill du ha tillgång till pengarna?På en gångInom en veckaKan vänta till rätt tillfälle

Flesta gröna; Bankkonto eller lågriskfonder med snabb åtkomst

Flest gula; Dela upp pengarna mellan lågrisk och högriskfonder. Kanske toppa med lite aktier

Flest röda; Högrisksaktier