Tjäna pengar

Hur kan man tjäna extra inkomster på nätet? I denna guide så vidar vi några enkla tips på hur man kan tjäna pengar på nätet

För den som vill tjäna pengar på nätet så finns det massor av alternativ- allt från passivt och säkert fondsparande till aktiva affiliateavtal. Här hittar du säkert något som passar dig!

Extra inkomster online – tips

Allt fler får upp ögonen för möjligheten att tjäna pengar på alternativa sätt, internet har skapat en helt ny värld för att bättra på inkomsterna. Allt ifrån att köpa fonder en gång om året till att starta en webbutik eller varför inte delta i undersökningar då och då.

Vilket sätt att tjäna pengar på nätet passar dig?

Här kommer ett snabbtest där du kan se vad som skulle kunna passa dig:

Hur mycket tid vill du lägga ner?Lite tidNågon timme då och dåHeltid och lite till
Ska du leva på
din internetinkomst?
Nej, bara få lite
extra då och då
Bara få lite mer varje månadJag satsar för att bli rik
på min nätverksamhet
Har du förkunskaper i
foto eller programmering?
JaNej, men är intresserad
av att lära mig mer
Nej men jag är bra på mycket annat
Har du ett startkapital?JaInte jättemycketNej, men jag har gott
om tid och energi

Flesta gröna svar: Undersökningar, Sälja bilder till bildbank, jobba extra med programmering

Mest gula svar: Undersökningar, bildbank, Blogg och affiliate, aktier med låg risk

Mest röda svar: Affiiate, Blogg, YouTubekanal, aktier med hög risk

Extrapengar eller huvudinkomst?

Oavsett om du vill ha en extrainkomst utöver din vanliga lön eller om du satsar på att leva på din internetbaserade verksamhet så kommer du här att presenteras för flera olika alternativ. Kanske blir du inspirerad och kommer på en alldeles briljant idé på hur just du kan bättra på inkomsterna.

Alla som söker sig till den här typen av extrainkomster har olika anledningar. Vissa vill ha möjlighet att jobba hemifrån, andra vill sitta på en paradisö och en tredje vill ha en hobby som ger pengar. Oavsett anledningen så kan du hitta ett sätt att tjäna pengar på nätet som passar just dina förutsättningar och hur mycket tid och engagemang du vill lägga ner.

Affiliate & reklam på din hemsida eller blogg

Du kan tjäna stora pengar på nätet genom affiliate, att jobba med affiliate-avtal är att genom sin egen hemsida, blogg, YouTube-kanal eller liknande skapa trafik till en webbutik och på sätt öka deras försäljning.

Det finns flera vägar att gå för att hitta till annonsörer som du kan göra reklam för. Här kan du välja mellan att ha Display-annonser eller CPA-annonser.

Affliate – nätverk & program

Om man tror att man kan tjäna mycket pengar genom att besökare klickar sig från din hemsida till en nätbutik. Då rekommenderas du att använda dig av affiliate-nätverk. Där samlas flera butiker som är villiga att få just din trafik till deras hemsida. Du ansöker om tillåtelse för att driva kampanjer på din blogg – sedan är det bara att köra!

Här kommer några tips på de mest populära och bästa affiliateprogramen i Sverige. Alla nätverk har olika annonsörer och villkor.

 • TradeDoubler
 • Adtraction
 • CJ Affilaites
 • TradeTracker
 • AdRecord
 • Webgains
 • Awin
 • Adservice

Display-annonser

Om du driver mycket trafik, men tror inte din besökare kommer att klicka sig vidare till en butik för att köpa saker. Då är Display-annonser istället något som du kan ta hjälp av. Detta ger en liten belöning för varje besökare som annonsernas visas för. För att detta ska vara lönsamt behöver du ganska mycket och värdefull trafik.

Program som kan hjälpa dig att få pengar betalt per besökare är följande:

 • AdSense
 • PropellerAds

Det tar tid att få följare & trafik

Nu gäller det alltså att få en attraktiv sida som får många besökare. Du kommer också behöva läsa på om SEO, om du inte redan är bekant med det. I korthet handlar det om att göra din sida attraktiv för Google vid en sökning som passar dina sökord. Lyckas du bra här brukar trafiken till sidan öka rätt snabbt.

Det följer många timmars arbete dels för att bygga upp sin hemsida och för att marknadsföra den. Sociala medier kan vara ett fantastiskt och billigt sätt att få upp följare och intresse. Men det viktigaste är att hålla sidan intressant, levande och relevant.

Affiliate kan ge bra inkomster – det gäller bara att fundera på hur du kan få upp antalet följare på din egen sida. För det är det det handlar om, att få många som går in och kollar på sidan, oavsett om man driver en affiliatesida eller om det handlar om en web shop.

Gör undersökningar – få betalt

Det finns möjlighet att få betalt för att delta i undersökningar på nätet. Det kan handla om allt möjligt och du fyller då i en enkät via en sida och får betalt för det beroende på hur omfattande den är. Endast betalt för den tid du faktiskt lägger ner.

Det finns flera bolag som sysslar med att göra undersökningar online. Det är ett sätt att kunna få höra åsikter kring en produkt, tjänst, politik, eller ekonomi. Det är ganska värdefull information för flera företag eller organistationer. Såpass värdefulla att man väljer att betala ut pengar som belöning.

Några företag som du kan skapa ett konto på, och tjäna pengar snabbt redan idag är:

 • YouGov
 • Kundpanel
 • SurveyBee

Arbeta frilans

Det har blivit mycket vanligare att man kan arbeta frilans och med eget ansvar. Internet är ett perfekt fenomen för att kunna arbeta hemifrån och tjäna pengar. Det finns lite olika vägar man kan ta. Detta beroende på vilket intresse eller talanger som man kan ha.

Skribent

För dig som är duktig på att skriva finns det pengar att hämta på en gång. Dock är det inga pengar som växer av sig självt utan de är betalt för nerlagt arbete som gäller. Det finns flera företag som skriker efter arbetskraft gällande att skapa content för deras hemsidor.

Priset du kan ta för att skriva texter och skapa content avgörs hur bra resultatet blir. Är du helt ny som frilansare så förväntas en lön på mellan 15-20 öre per ord.

Är man duktig frilansare som lyckats bygga upp en relation med en beställare. Då kan man hämta ut en lön som är mellan 50-80 öre. Skillnaden kan vara stor och avtalen kan se väldigt olika ut.

 • Medellön: Cirka 40 öre per ord
 • Kunskaper: Oftast låga krav – men god svenska & bra formuleringar i text är stort plus.
 • Tidskrävande: Ganska tidskrävande

Fotograf

Om du älskar att ta bilder och gör det väldigt bra så är det något man kan tjäna pengar på. Du kan sedan välja att sälja dina bilder vidare till nyhetsbyråer, hemsidor eller bildbanker. Det kan vara svårt att göra detta lönsamt. Du rekommenderas att nischa dig inom fotografering inom ett område där du tror det kan finnas pengar att tjäna.

 • Medellön: Varierar kraftigt. Mellan 1 – 10 000 kr per bild.
 • Kunskaper: Goda kunskaper i fotografiering och design är en fördel
 • Tidskrävande: Inte speciellt

Programmerare

För den som är duktig så finns det möjlighet att jobba extra med att hjälpa andra att koda och programmera sidor. Inga pengar som ger sig självt utan det är timme för timme, krona för krona.

Många företag kan betala ganska höga ersättningar om du gör ett bra jobb. Att koda hemsidor eller lösa problem kan vara väldigt viktigt för uppdragsgivare.

 • Medellön: Cirka 150 – 300 kr i timmen
 • Kunskaper: Mycket goda kunskaper i kodning och programering. Utbildning kan krävas
 • Tidskrävande: Ja

Fonder och aktier

En klassisker när det kommer till att tjäna enkla och snabba pengar på nätet så är aktier de första många tänker på. Det har länge varit ett känt knep för att öka sitt kapital. Det kan vara riskfullt.

Det går att tjäna pengar på aktier och trading online

Att handla med fonder och aktier är något som de flesta har hört talas om. Men att det går att livnära sig på sitt aktieinnehav är det inte lika många som vet. Det finns många som lever gott på att försöka förutse hur aktiemarknaden kommer att utvecklas och snabbt köper och säljer aktier därefter.

Här är det bra med ett grundintresse för ekonomi och företag – ju mer insatt du är och ju mer du hänger med i olika ekonominyheter – desto bättre!

 • Aktier: Hög risk – snabba pengar
 • Fonder: Låg risk – långsamma pengar

Fonder, lite långsammare och mindre förändringar

Med fonder så köper man ett paket av aktier vilket sänker inte bara riskerna utan också möjligheten till att tjäna stora pengar på kort tid. Det är en trögare marknad där du inte behöver reagera fullt lika snabbt för att tjäna och behålla dina pengar.

Youtube & podcast

Det har blivit väldigt populärt att skapa en egen Youtubekanal eller podcast. Detta är något som många gör. En del lyckas att tjäna pengar på det, andra inte. Det är inte en enkel väg till att få en extrainkomst på nätet. Andra saker kan locka. Många blir nämligen kändisar som ”youtubers” eller ”poddare”. Det är en väg att nå en dröm att bli en offentlig person.

En hög konkurrens av klicksen på Youtube eller sida med podcast kräver att du är intressant, underhållande, eller rolig. Det krävs helt klart talang för att gång på gång tillfredställa sina följare.

Tiden är avgörande – hur mycket tid vil du lägga ner?

Du ska fundera på är hur mycket tid och engagemang du vill lägga på din nya inkomstväg. Är det inte så mycket så kanske det är fonder som passar dig, då kan det räcka med att lägga ner några timmar en eller två gånger per år för att sälja och köpa rätt fonder.

Lite då och då

Eller så har du möjlighet att lägga någon timme då och då. Då kanske det passar dig att vara med på undersökningar från företag som skickar ut frågeformulär. Dessa brukar ta ca 30min och ge en liten extra intäkt.

Heltid

Har du istället möjlighet att lägga mycket tid och engagemang så är det kanske så att du ska starta en Blogg, YouTubekanal eller en web shop. Alla dessa kräver en hel del tid och engagemang, så det gäller att du har möjlighet och vilja att satsa på din nya verksamhet.